Utilaje esentiale pentru prelucrarea lemnului
Advertorial

Utilaje esentiale pentru prelucrarea lemnului

Atunci cand prelucrezi lemnul trebuie sa iei in considerare o multime de factori care pot sa determine calitatea produsului finit. In industria moderna de prelucrare a lemnului se folosesc diferite tehnici care ajuta la obtinerea unor produse de calitate cu finisaj fin.

Cei mai multi producatori din ziua de astazi folosesc fierastraie cu multilame fiind actionate mecanic, precum o masina CNC.

Fierastraul circular este un instrument util pe care il putem gasi nu numai in atelierele profesionale, ci si acasa. Exista o mare varietate de fierastraie circulare disponibile in diferite dimensiuni, care pot taia un numar mare de materiale precum lemn, metal, plastic, zidarie, asfalt sau acoperiri pentru pardoseala, printre altele.

Elementul de taiere a ferastraielor circulare este format din lame circulare sau lame din diverse materiale si disponibile intr-o serie larga de dimensiuni si tipuri de dinti care afecteaza o anumita alegere. Pretul lamei de fierastrau circular variaza mult, iar multe dintre produsele mai scumpe au caracteristici care le ofera o viata mai lunga si performante mai bune. Lamele necostisitoare isi pot pierde rapid marginea, dar sunt ideale pentru cei care le folosesc sporadic. Din acest motiv, este esential sa alegeti lama corecta pentru un anumit model de fierastrau circular. In acest articol vom detalia principalii parametri de care trebuie sa tinem cont pentru a alege o lama de fierastrau circular.

Ce tip de material vom taia si care este grosimea acestuia? 

Este important sa stim daca este lemn, iar daca acesta este cazul, trebuie sa ne dam seama ce fel de lemn este: lemn moale, lemn tare, PAL, laminat sau placaj? 

Daca este ipsos, plastic, granit, beton sau materiale neferoase? Este important de stiut ca lamele de fierastrau sunt fabricate din materiale diferite si au fost proiectate in functie de ceea ce urmeaza sa taie, chiar daca suprafata de lucru are cuie si suruburi in directia taierii.

Masinile de frezat lemn sunt clasificate in functie de pozitia axului rotativ. Poti alege intre masinile de frezat verticale sau orizontale. Gasesti, de asemenea, si sisteme cu mobilitate pe un singur plan de deplasare sau pe doua, precum si cu ax stationar. Acesta din urma este cel mai complex si necesita si o masa stabila de care sa il prinzi atunci cand lucrezi. Acest tip de masina insa este limitat in ceea ce priveste dimensiunea pieselor ce pot fi realizate.

Masinile de frezat cu ax orizontal sunt utilizate in regim industrial, iar cele unidirectionale pot fi folosite si in regim de hobby, dar si de productie. 

Cea mai accesibila din punct de vedere al manevrabilitatii este masina unimanuala, de dimensiune redusa cu freze interschimbabile. Aceasta este foarte versatila in timpul lucrului, insa are o putere redusa si poate sa nu faca fata cu brio la utilizarea foarte frecventa. Daca esti in cautare de ceva mai eficient, alege cu incredere o freza semi-profesionala. Aceasta are doua manere pentru stabilizare si va fi mai rezistenta pe termen lung.

Masinile de taiat lemn sunt indispensabile in orice workshop, atelier sau fabrica ce prelucreaza materia prima pentru a fi apoi transformata in parchet, mobila sau accesorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *