Setează obiective SMART pentru a te dezvolta

Cu siguranță ați auzit până acum de obiectivele SMART și de aplicabilitatea lor în sfera business, dar trebuie să vă spun că acestea pot fi folosite și pentru dezvoltarea personală.

Pe scurt, obiectivele SMART înseamnă specifice, măsurabile, posibil de realizat, relevante și încadrate în timp. Astfel, ai nevoie de o idee clară despre ceea ce vrei să obți și de o perioadă în care trebuie să obți acel lucru pentru a măsura succesul.

obiective SMART

Atunci când vorbim de aplicabilitatea acestor obiective în viața personală, dar și profesională a unui individ ne lovim de problema că majoritatea oamenilor nici nu știu ce vor să facă în viață și mulți încearcă încă să descopere ce îi face fericiți. Cu toate astea, fericirea nu e un scop, ci e ceva ce vine atunci când te simți împlinit și ești mândru de ceea ce faci.

Un plan pe care îl poți pune în mișcare cu ajutorul obiectivelor SMART este, de exemplu, strângerea banilor pentru a cumpăra ceva ce îți dorești. Să spunem un apartament. Fiind o sumă foarte mare, acest obiectiv va fi încadrat pe o perioadă lungă de timp, este destul de specific, măsurabil în sensul că poți vedea clar câți bani s-au strâns, iar la un calcul atent privind încasările pe care le ai de-a lungul vieții din salariu și alte venituri este și posibil de realizat.

Să spunem că vrei un apartament care costă 50.000 euro, iar salariul tău în acest moment este de 500 euro pe lună. În funcție de stilul de viață vei putea pune deoparte sume cuprinse între 100-300 euro pe lună fără a neglija viața socială. Să luam varianta de mijloc totuși și aflăm că dacă pui deoparte 200 de euro pe lună, vei avea 50.000 în aproximativ 21 de ani. Ei bine, nu fi dezamagit pentru că am obținut o perioadă de timp foarte mare deoarece salariul nu rămâne de 500 de euro toată viața. Astfel, dacă ai salariu 500 de euro timp de 2 ani și apoi primești măriri de câte 100 de euro anual, timpul necesar pentru a strânge 50.000 de euro scade foarte mult.

Printr-un calcul simplu, dacă în primi 2 ani strângi câte 200 euro/lună vei avea 4800 puși deoparte. Să spunem că după 2 ani primești o mărire de salariu substanțială și mai ai de strâns 45200 euro. Datorită măririi de salariu, îți permiți acum să pui deoparte 600 euro/lună, astfel vei avea nevoie doar de încă 6 ani pentru a atinge suma de 50.000 euro, deci în total ajungi la această sumă în 8 ani cu economii inițiale de 200 de euro/lună.

De asemenea, există și mai multe variante de a face bani din hobby-urile tale și vei reuși astfel să strângi banii mai repede.

Sper ca acest articol să te ajute să setezi obiective realizabile și să înțelegi că, având un plan bine pus la punct, poți realiza orice îți dorești.

Ar mai fi de spus și că prețurile apartamentelor pot crește, dar și salariile la fel, iar pe lângă salariul despre care am vorbit mai sus există și prime de sărbători și eventuale câștiguri din profesii liber profesioniste precum fotografia, scrierea de articole, etc. Astfel poți avea și un mini job de weekend care să-ți aducă 100-200 de euro în plus pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *